Call-Center Live

Durata de viata a unei anvelope

Cu totii suntem foarte atenti atunci cand vine vorba despre produsele in care investim bani, astfel ca prima intrebare pe care ne-o adresam este cu privire la durata pe care putem sa pastram produsul respectiv si sa-l utilizam la performante maxime.

O masina este foarte importanta in orice familie, mai ales pentru conducatorul acestuia care investeste constant in siguranta si confortul utilizarii sale. Astfel, achizitionarea unui set de anvelope naste urmatoarea intrebare: ”Care va fi durata de viata a acestor anvelope? Cat timp va trece pana voi investi in altele noi?”

Durata de viata a unei anvelope este importanta pentru toti cei care sunt in aceasta ecuatie, fie ca sunt producatori, comercianti sau cumparatori. Producatorii doresc sa vanda cat mai repede, la fel si comerciantii, insa cumparatorii doresc sa cumpere cat mai rar.

Din punct de vedere teoretic, durata de viata a unei anvelope este cuprinsa intre data in care a fost fabricata si durata la care uzura anvelopei face ca utilizarea ei sa nu mai fie una sigura si performanta. Data fabricatiei poate fi stabilita cu exactitate, deoarece este inscriptionata pe flanc. Dupa aceasta data, intram practic deja in perioada ce desemneaza durata de viata a anvelopei, deoarece chiar daca un  pneu nu este montat pe masina si este pur si simplu depozitat, acesta isi pierde treptat din calitati.

Durata de viata a unei anvelope nu poate fi prestabilita cu exactitate si nu este constanta, depinzand de calitate materialelor din care este produsa anvelopa, conditiile in care a fost depozitata, dar si conditiile meteorologice. Durata de viata reala a aceleasi anvelope poate diferi foarte mult in cazul in care masina sta in garaj pe o perioada mai lunga de timp sau sta afara.

Totusi, indiferent de cat de bine ar arata anvelopele trebuie sa fie inlocuite dupa ce trec 10 ani de la data fabricatiei.

Cand vorbim de durata de viata a unei anvelope trebuie sa luam in calcul urmatorii factori:

  • Intretinerea
  • Conditiile meteo
  • Presiunea in pneuri
  • Fluctuatiile de temperatura
  • Sarcina suportata
  • Depozitarea
  • Ferirea de surse de ozon

Un simplu examen vizual nu este suficient pentru a hotari daca o anvelopa mai este sau nu buna pentru rulare. Este nevoie de parerea unui specialist, care poate sa verifice si in locurile ascunse, taieturile sau alte defecte ale anvelopei.

Daca primiti o recomandare de durata de viata maxima a anvelopelor, nu o luati ca atare. Nu este o regula ca anvelopele sa functioneze la performantele maxime pana la acea data. De exemplu, daca le veti tine depozitate o jumatate de an se vor uza cat s-ar uza daca le-ati folosi montate pe autovehicul doua saptamani. De aceea este necesar sa mergeti la un specialist cel putin o data la un an pentru intretinere si pentru verificarea gradului de uzura, iar dumneavoastra ca sofer sa le curatati de pietre si sa urmariti cu atentie atat aspectul exterior, cat si semnalele pe care anvelopele vi le transmit in momentul condusului atunci cand nu sunt in regula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

preloader