Call-Center Live

Acvaplanarea

Acvaplanarea

Un vechi proverb romanesc spune ”paza buna trece primejdia rea”. Nimic mai adevarat atunci cand aducem in discutie acvaplanarea.

Conditiile de meteo nefavorabile intotdeauna dau batai de cap soferilor, iar una dintre problemele cele mai mari care pot aparea este acvaplanarea.

Acvaplanarea apare atunci cand intre cauciuc si sosea se infiltreaza apa, fapt ce provoaca derapajul unui autovehicul. Canelurile nu mai pot evacua apa de pe carosabil, iar aderenta se pierde. Masina devine practic foarte greu de controlat, daca nu imposibil, asa ca este esential sa evitati aparitia unui astfel de fenomen.

Factorii care favorizeaza aparitia acvaplanarii

Acvaplanarea poate aparea cand nu te astepti mai putin, e drept, insa exista anumiti factori care conduc la aparitia unui astfel de eveniment neplacut:

  • Viteza- viteza mare pe timp de ploaie creste riscul de producere a acvaplanarii. Anvelopa trebuie sa poata sa evacueze apa mai repede decat aceasta apare in fata ei. Evident, daca viteza este mare, scade si capacitatea anvelopei de a putea face fata cantitatii de apa care trebuie evacuata.
  • Anvelopa- asa cum am spus, anvelopa este elementul principal care ne fereste de acvaplanare, intruncat una dintre misiunile sale este evacuarea apei prin intermediul canelurilor. Astfel, cu cat anvelopa este mai uzata sau are un profil mai mic, cu atat ii este mai greu sa faca fata unei cantitati mari de apa. Un alt factor important este presiunea in pneuri, cu cat anvelopele au o presiune corecta, cu atat suprafata de contact cu sosea este mai mare.
  • Intensitatea ploii: o ploaie mai mare inseamna un risc mai mare de acvaplanare. Este recomandat sa se adapteze viteza la conditiile meteo.
  • Carosabilul- daca este murdar, creste riscul de acvaplanare.

Daca acvalanarea se instaleaza, ce e de facut?

Principala metoda de lupta impotriva acvaplanarii sunt anvelopele. Totusi, daca acvaplanarea se produce, trebuie sa stiti cum actionati. In momentul instalarii, nu trebuie sa fie bruscate comenzile masinii. Reflexul poate fi sa reactionati brusc, impulsiv, dar recomadarea este sa va calmati si sa controlati incet directia. Nu franati deloc, nu ati face decat sa inrautatiti situatia. Frana puteti pune abia dupa ce recastigati controlul masinii si puteti schimba traiectoria.

Din pacate, cand apare acvaplanarea cu greu mai faci ceva, iar pericolul de accidente este foarte mare. Cel mai bine este sa evitati instalarea acestui fenomen si sa conduceti ponderat pe timp de ploaie. In  plus, este esential ca anvelopele sa fie unele de calitate si sa nu aiba o uzura prea mare. Acestea sunt responsabile cu evitarea acvaplanarii, deci alegeti-le cu atentie. Din exterior, poate parea o experienta oarecum banala, pe care o putem depasi cu usurinta. Din pacate, lucururile nu stau asa si e de dorit sa nu ajungeti sa experimentati o astfel de situatie, in care acvaplanarea sa va faca sa pierdeti controlul masinii.

Retineti: nu este suficient sa reduceti viteza pe timp ploios, trebuie sa aveti si anvelope pe masina care sa faca fata cantitatii de apa de pe carosabil. Cu cat acestea sut mai uzate, cu atat scade si viteza la care se produce acvaplanarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

preloader